De psychologie van kleur in je interieur

  • Geplaatst op
  • Door Webmeubels
  • 0
De psychologie van kleur in je interieur

Het belang van kleuren wordt vaak onderschat. Ze prikkelen onze zintuigen, ze zijn van invloed op onze dagelijkse stemming en ze bepalen voor een groot deel of we iets mooi vinden of niet.

Kleur is bovendien sfeerbepalend en kan je interieur een extra dimensie geven. Houd daar rekening mee bij het inrichten van een huis. Het kiezen van een kleur kan een echte breinbreker zijn. Het is zaak om de juiste balans te vinden. Als je veel verschillende kleuren door elkaar gebruikt, kan dat zorgen voor chaos en onrust. Kleuren op elkaar afstemmen zorgt voor harmonie en balans. Je hoeft echt niet je hele interieur om te gooien om dit voor elkaar te krijgen. Soms zijn een paar accessoires en een likje verf al genoeg. En experimenteren mag!

 

De betekenis van kleur is persoonlijk. Kleurassociaties worden gevormd door cultuur, mode, ervaring, persoonlijke voorkeur en beleving. De één functioneert prima in een woonkamer met knalkleuren, en de ander wordt gillend gek. Ondanks dat zijn er ook genoeg overeenkomsten in kleurbeleving.

 

Kleur is emotie

Blauw wordt geassocieerd met rust, positiviteit en vrede. Het is de kleur van elegantie en sereniteit. Blauw kan ook funky zijn als je het op een speelse manier combineert, met goudaccenten bijvoorbeeld. Ideaal om een Mediterraanse- of Oosterse sfeer te creëren.

Geschikte ruimte: badkamer en slaapkamer.

 

Rood is een opgewekte en warme kleur die stimuleert en de aandacht trekt. Het is een intense kleur met een sterk karakter. De kleur van energie, kracht, passie en doorzettingsvermogen. In een overwegend rode kamer word je productiever. Warme tinten geven rood meer diepte, terwijl een frisse tint rood er meer uit laat springen.

Geschikte ruimte: werkkamer, speelkamer, niet in de slaapkamer.

 

Groen brengt leven in de brouwerij. Het is een evenwichtige kleur met associaties als rust, ontspanning, harmonie en balans. Mooi in combinatie met natuurlijke materialen zoals een natuurstenen vloer. Style groen met een opgewekte kleur voor een exotisch effect of speel op save en combineer met een zachte tint of wit.

Geschikte ruimte: woonkamer, slaapkamer en badkamer.

 

Geel stemt vrolijk en energiek, met geel breng je het zonnetje in huis. Geel wordt geassocieerd met een nieuw begin, levensplezier en geluk. Door de stimulatie van het brein staat de kleur ook voor creativiteit en fantasie. Combineer geel met basiskleuren om te voorkomen dat het te heftig wordt. Voor een klassieke look is een combinatie met bruintinten uitermate geschikt.

Geschikte ruimte: kinderkamer, hobbyruimte, badkamer, studeerkamer en woonkamer.

 

Roze is een kleur die zowel als speels en passioneel gezien wordt. Roze verzacht en wordt als kalmerend ervaren. De associaties zijn zorgeloosheid en romantiek. Combineer met grijs voor een stoere look en met pastelkleuren voor een lieflijke uitstraling.

Geschikte ruimte: slaapkamer en tienerkamer (bij puberaal gedrag).

 

Wit wordt gezien als de kleur van puurheid, eenvoud en reinheid. Wit stimuleert tot opruimen en symboliseert vrijheid en onafhankelijkheid. Wit is toegankelijk en geeft een welkom gevoel. Combineer wit met natuurproducten als hout en leer, dit is een trend die hoogstwaarschijnlijk nooit zal verdwijnen.

Geschikte ruimte: alle ruimtes

 

Zwart is mysterieus, statig, chique en krachtig. Het is een kleur die aanzien kent en daardoor vaak gebruikt wordt om elegantie en stijl uit te drukken. Tegelijkertijd wordt de kleur gebruikt om te rebelleren. Het is onbenaderbaar. Door zwart kleurgebruik verklein je een grote ruimte. Creëer een klassiek en stoer interieur door zwart te combineren met robuust hout en grijstinten. Kies voor contrastkleuren voor extra diepte en dynamiek in je interieur.

Geschikte ruimte: kantoor en huiskamer (als je meer overwicht in het gezin wilt).

 

Bij welke kleur voel jij je thuis?

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden